آشنایی با سیستم های داخلی خودرو به راننده کمک میکند تا تجربه رانندگی بهتر و آگاهانهای داشته باشد. همچنین آشنایی با اسن سیستمها علاوه بر رانندگی بهتر، سبب میشود قدرت تصمیمگیری راننده زمانی که پشت فرمان نشسته نیز افزایش پیدا کند. در زمان طی کردن دوره آموزش رانندگی بهتر است به آشنایی با سیستم های داخلی خودرو نیز بپردازید تا اطلاعات بیشتری داشته باشید. همچنین آشنایی با سیستم های داخلی، قطعات خودرو و عملکرد آنها به شما کمک میکند با استفاده درست و انجام امور مورد نیاز از پیش آمدن مشکلات احتمالی جلوگیری کنید.
سیستم های داخلی خودرو به 7 دسته مختلف تقسیم میشوند که عبارتاند از: سیستم تولید قدرت، سیستم انتقال قدرت، سیستم فنربندی و تعلیق، سیستم چرخبندی و ترمزها، سیستم بدنه و اطاق و شاسی، سیستم هدایت و فرمان و سیستم مدارهای الکتریکی. در ادامه این مقاله از سایت آیین تست، به بررسی سیستم های داخلی خودرو خواهیم پرداخت.
سیستم تولید قدرت
سیستم تولید قدرت همان موتور خودرو است که از اصلیترین قطعات و سیستم های داخلی خودرو به شمار میآید. موتور خودرو وظیفه دارد که انرژی شیمیایی بنزین را به انرژی مکانیکی تبدیل کند. در موتور خودرو با تبدیل شدن انرژی شیمیایی بنزین به انرژی مکانیکی حرارت ناشی از سوختن هیدروکربورها به بالای 700 درجه سانتیگراد میرسد و در نتیجه آن حدودا یک چهارم حرارت تولید شده به انرژی مکانیکی تبدیل میشود. بقیه حرارت تولید شده توسط احتراق از اگزوز و یا گرم کردن آب تلف میشود و به این ترتیب، قدرت توسط موتور تولید میشود.
سیستم انتقال قدرت
اگر بخواهیم به زبان ساده سیستم انتقال قدرت را تعریف کنیم؛ باید بگوییم قدرت تولید شده در موتور به چرخها انتقال پیدا میکند و در نتیجه چرخهای خودرو به حرکت در میآیند. هر قطعهای که بین موتور و چرخها قرار دارد جزوی از سیستم انتقال قدرت است و هر کدام از این قطعات وظایف خاصی را بر عهده دارند که نتیجه آن انتقال قدرت به چرخها بوده و در آخر موجب حرکت خودرو میشوند. اگر بخواهیم اجزای اصلی سیستم انتقال خودرو را نام ببریم باید بگوییم کلاچ، گیربکس، گاردان، دیفرانسیل و پلوس جزو اجزای اصلی این سیستم هستند.
سیستم فنربندی و تعلیق
سیستم فنربندی یا تعلیق خودرو سیستمی است که از انتقال تکانها و ارتعاشات ناشی از حرکت خودرو به سرنشینان، راننده و بدنه خودرو جلوگیری میکند. این سیستم نیز شامل قطعاتی است که عبارتاند از فنرها، کمک فنرها، ستونهای نگه دارنده و چرخها که هرکدام از آنها وظایفی دارند.
وظایف اصلی و کلی این سیستم دریافت تکانها و نوسانهای ناشی از حرکت در مسیرهای مختلف و بالا بردن عملکرد چرخها و ایجاد اصطکاک مناسب چرخها با سطح جاده که نتیجه آن کنترل راحتتر خودرو است. سیستم فنربندی و تعلیق وظایف دیگری نیز دارند و موارد گفته شده تنها وظایف اصلی این سیستم به شمار میآید.
سیستم چرخ بندی و ترمزها
سیستم چرخ بندی و ترمزها به گونهای عمل میکنند که با اراده راننده باعث اصطکاک در ناحیه چرخها شده، سرعت را کم میکنند و در نهایت باعث توقف خودرو میشوند. محل قرارگیری این سیستم بین لنت ترمز و دیسک چرخ اصطکاک است. عملکرد این سیستم تنها در مواقع ترمز نیست. برای مثال هنگام طی کردن پیچها و دورهای جاده، از ایجاد تغییر جهت و یا لغزشهای احتمالی جلوگیری میکند.
سیستم بدنه و شاسی
بدنه خودرو اولین سیستمی است که در خودروها به چشم میخورد. سیستم بدنه، اتاق و شاسی انواع خودروها باتوجه به کارایی خودرو متفاوت است. در کل بدنه خودرو باید به گونهای ساخته شود که بتواند تمامی اجزا را نگه دارد. بدنه خودرو و جنس آن اهمیت زیادی دارد، و باید هنگام رخ دادن سوانح، مقاومت مناسبی از خود داشته باشد.
سیستم هدایت و فرمان
سیستم هدایت و فرمان خودرو با توجه به خواست و اراده راننده شروع به کار میکند. وظیفه این سیستم، کنترل جهت و میزان چرخش چرخهای جلویی خودرو است. این سیستم شامل اجزای مختلف است که عبارتاند از فنرها، کمک فنرها، بوش یا سیبک و طبقها که هرکدام از این اجزا وظایف خاصی را در کارایی سیستم هدایت و فرمان بر عهده دارند.
سیستم مدارات الکتریکی
یکی دیگر از سیستم های خودرو، سیستم مدارات الکتریکی است. اجزای این سیستم عبارتاند از باتری، سیستم جرقه زن، چراغها، برف پاکنها، بخاری و دیگر وسایل الکتریکی که هر کدام از آنها وظیفه خاص و جداگانهای دارند. کل این اجزا کنار هم سیستم مدارات الکتریکی را تشکیل میدهند.
رانندگی بهتر با آشنایی با سیستم های داخلی خودرو
همان طور که گفتیم خودروها از اجزای مختلفی تشکیل شدهاند که به 7 سیستم جداگانه تقسیم میشوند. هر کدام از این سیستمها از اجزا و قطعاتی تشکیل شدهاند که در کنار هم وظایف تعیین شده را انجام میدهند. شناخت دقیق این اجزا و قطعات میتواند به شما در داشتن یک رانندگی حرفهای کمک کند.
همچنین برخی از این سیستمهای رانندگی در بخش فنی آزمون آیین نامه رانندگی مورد پرسش قرار میگیرند. با استفاده از نمونه سوالات آیین نامه میتوانید با این سوالات آشنا شده و با خواندن آنها در آزمون آیین نامه رانندگی، نمره قبولی را کسب کنید.