یکی از مسائل مهمی که باید حین آزمون و رانندگی در شهر آن را رعایت کرد، راهنما زدن است. همه خودروها دارای راهنما هستند که استفاده از هرکدام، اصول و قوانینی دارد. بهطور کلی میتوان گفت، راهنما وسیلهای است برای آگاهسازی سایر رانندگان تا از تغییر مسیر شما مطلع شوند. اگرشما نیز قصد دارید در کلاسهای آموزش رانندگی شرکت کنید یا اطلاعات کاربردی درباره این چراغها به دست آورید، با ادامه این مقاله از سایت آیین تست همراه باشید.
چراغهای راهنما در خودرو، چه کاربردی دارند؟
همه خودروها، دارای چهار چراغ در گوشه چپ و راست هستند که دو مورد از آنها، در قسمت عقب خودرو و دو چراغ بعدی در قسمت جلو ماشین قرار گرفتهاند. این چراغها را با نامهای دیگری همچون چشمکزن یا فلاشر میشناسند که نوری زرد رنگ دارند. زمانی که راننده قصد دارد تغییر جهت بدهد و خودرو را از لاینی به لاین دیگر انتقال دهد یا وارد مسیر دیگری شود، از چراغهای راهنما استفاده میکند.
چراغهای راهنما، راننده وسایل نقلیه کناری و پشتِ سری را از قصد و تصمیم راننده مطلع میکند. در این شرایط، با عکسالعمل درست و بهموقع رانندهها از تصادفات و خطرات جدی جلوگیری میشود. زمانی که راننده بتواند متناسب با موقعیت، واکنشی صحیح از خود نشان دهد، آمار حوادث جادهای به شکل چشمگیری پایین خواهد آمد. البته از چراغهای راهنما یا فلاشر در موقعیتهای مختلفی مثل مواقع بارندگی و مه، عبور حیوانات، وجود مانع و غیره میتوان استفاده کرد.
امروزه با پیشرفت علم در این زمینه و تولید خودروهای جدید و پیشرفتهتر، تحولی در ساخت چراغهای راهنما به وجود آمده است. سازندگان خودرو برای تاثیر و جلب توجه بیشتر، چراغهای راهنما را روی آینههای بغل، گلگیرها و غیره طراحی میکنند. این طراحی از طرفی باعث شیک و مدرن بهنظر رسیدن خودرو میشود و از سویی دیگر، رانندگان سریعتر از تصمیمات یکدیگر در تغییر مسیر آگاه خواهند شد.
از چه فاصلهای باید چراغهای راهنمای خودرو را روشن کرد؟
همان طور که در کتاب آییننامه ذکر شده، راننده ملزم است از فاصلهای مشخص، راهنمای خودرو خود را روشن کند. روشن کردن چراغهای راهنما در همه شرایط یکسان نبوده و از قوانین مختلفی تبعیت میکند. در ادامه با ذکر شرایط مختلف، مسافت لازم جهت راهنما زدن را شرح خواهیم داد:
1. استفاده از راهنما در بزرگراهها
در این شرایط باید از فاصله 200 متری راهنما زده شود. در صورت گردش به چپ، در جادهها و بزرگراهها باید از ۵۰۰ متری چراغ راهنما را روشن کنید.
2. استفاده از راهنما برای گردش به راست یا چپ در معابر درون شهری
در این شرایط باید از فاصله ۱۰۰ متری راهنما زده شود. در غیر این صورت، راننده خودرو پشتی نخواهد توانست عکسالعمل مناسبی نشان دهد.
3. استفاده از راهنما برای دنده عقب
در این شرایط، پیش از شروع حرکت به عقب باید راهنما سمت راست زده شود.
4. استفاده از راهنما برای پارک کردن و خارج شدن از پارک (عمودی، افقی یا مورب)
در این شرایط، درست از زمانی که وارد پارک میشوید یا میخواهید از پارک خارج شوید راهنما زده میشود. زمانی راهنما را خاموش خواهید کرد که عمل پارک کردن به اتمام رسیده باشد.
هر آنچه که باید درباره راهنما زدن و شرایط راهنما زدن در خودرو بدانید!
هرگونه تغییر مسیر، بدون آگاه کردن راننده پشتی، نتایج جبرانناپذیری به بار خواهد آورد. با وجود اینکه در آموزشهای رانندگی به همه افراد، نحوه راهنما زدن و شرایط راهنما زدن در خودرو آموزش داده شده است، با این حال بسیاری از رانندگان بدون استفاده از راهنما اقدام به تغییر مسیر میکنند. برخی افراد استفاده از راهنما را نشانهای از غیرحرفهای یا تازهکار بودن راننده خودرو تلقی میکنند!
دقت کنید که راهنما زدن در همه مواقع ضروری بوده و فرقی ندارد که در مسیرهای داخل شهر یا در جادههای برون شهری رانندگی میکنید. حتی زمانی که در خیابان هیچ وسیله نقلیه دیگری جز شما وجود نداشته باشد، شما موظف به رعایت قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی هستید.
علاوه بر ماهیت چراغ راهنما، رنگ این چراغها نیز اهمیت بسیار زیادی دارد. استفاده از رنگ صحیح راهنما در بسیاری از کشورها به شکل قانونی به تصویب رسیده است. بر اساس تحقیقاتی که در آمریکا انجام شده، استفاده از چراغ راهنما زرد رنگ تا ۲۸ درصد بیشتر از چراغ راهنما قرمز از تصادف و حادثه جلوگیری میکند.
ضرورت و اهمیت تهیه کتاب آییننامه
تهیه، مطالعه و تسلط بر کتاب آییننامه رانندگی بسیار اهمیت دارد؛ چراکه تمام قوانینی که موظف به رعایت آنها هستیم در این کتاب ذکر شدهاند. هزینه این کتاب حدود 20 هزار تومان بوده و قبل از شرکت در دورههای رانندگی، تهیه آن ضروری است. این کتاب توسط مربیان آموزشگاه تدریس شده و پس از تکمیل فرآیند تدریس، آزمونی بر پایه محتوای این کتاب برگزار خواهد شد. در صورت تهیه نکردن این کتاب، هنرجویان اجازه و حق شرکت در دورههای آموزشی را نخواهند داشت. البته تغییرات این کتاب بسیار جزئی بوده و به همین جهت میتوانید از کتابهای قدیمی استفاده کنید.
مطالب کتاب آییننامه؛ آشنایی با راهنما زدن و شرایط آن در خودرو
عناوین این کتاب شامل قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی، رانندگی ایمن، آشنایی با سیستمهای فنی خودرو، سرویس و نگهداری، فرهنگ رانندگی، امداد و نجات و نهایتا آلودگیهای ترافیک است. هرکدام از این عناوین دارای جزئیاتی هستند که در آزمون از آنها سوال طرح خواهد شد و مطالعه این موارد، در نتیجه آزمون شما تاثیر مستقیم خواهد گذاشت.
راهنما زدن و شرایط راهنما زدن در خودرو، از جمله زیرعنوانهای این کتاب میباشد که در فصل اول با عنوان قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی، درباره آن بحث شده است. همان طور که در کتاب نیز ذکر شده، رانندگان وسایل نقلیه موتوری که چراغ راهنما نداشته باشند باید به کمک دستشان به شرح زیر علامت دهند:
- برای گردش یا تغییر مسیر به راست، دست چپ را به طرف بالا نگهدارند.
- برای گردش یا تغییر مسیر به چپ، دست چپ را به طور افقی نگهدارند.
- برای توقف، دست چپ را به طرف پایین نگهدارند.
- برای کاستن سرعت، دست چپ را به طور افقی از بالا به پایین به طور متناوب حرکت دهند.
مراحل دریافت گواهینامه رانندگی
همان طور که میدانید، ثبتنام در دورههای آموزش رانندگی و گذراندن این دورهها کافی نیست و برای دریافت مدرک گواهینامه باید در دو آزمون آییننامه و آزمون شهری نمره قبولی کسب کرد. پس از شرکت در کلاسهای تئوری و فنی که توسط مربی آموزشگاه تعلیم میبینید، لازم است در دورههای آموزشی رانندگی شهری شرکت کنید. این کلاسها حدود 1 ماه طول میکشند. پس از اتمام این کلاسها، مربی تاییدیه شرکت شما در هر دوره را به آموزشگاه تحویل داده و مدارک شما جهت ثبتنام در آزمون، به مرکز ارسال خواهند شد. پس از قبولی در آزمون، کاردکس و مدارک شما جهت صدور گواهینامه رانندگی برای پلیس راهنمایی و رانندگی ارسال خواهد شد.
هر بار مردودی در آزمون، روند قبولی شما را از 1 هفته تا 1 ماه به تاخیر میاندازد. اگر شما تصمیم گرفتهاید برای بار اول در آزمون پذیرفته شوید، میتوانید با مراجعه به سایت آیین تست، فایل کتاب و نمونه سوالات آییننامه را دانلود کنید تا قبل از آزمون با سوالات آشنا شده و آمادگی نسبی به دست آورید.
شرط قبولی در آزمون چیست؟
جهت دریافت مدرک گواهینامه رانندگی، شما ملزم به نامنویسی برای 2 آزمون آییننامه و شهری میباشید. اولین آزمون، آزمون آییننامه است که باید در مدت زمان 20 دقیقه، به 30 سوال تستی پاسخ دهید. بسیاری از افراد، قبولی در این آزمون را بسیار سخت و ناممکن میدانند. در حالی که با مطالعه، مرور و تسلط بر محتوای کتاب و بررسی نمونه سوالات آزمونهای پیشین، بهسادگی میتوانید این آزمون را پشت سر بگذارید.
شرط قبولی در این آزمون، پاسخ صحیح به 26 مورد از سوالها است. آزمون بعدی که پیشروی شما قرار دارد، آزمون عملی یا آزمون شهری است که شرط قبولی در آن، عدم انجام 3 خطا است. این آزمون، کاملا مطابق با مواردی است که پیش از این به شما آموزش دادهاند. و خودرویی که با آن آزمون خواهید داد، مطابق با همان خودرویی است که با آن آموزش دیدهاید.
سوالات متداول
سوال 1: در چه مواردی باید از چراغهای راهنما در خودرو استفاده کرد؟
خودرو دارای دو راهنما است که یکی از آنها، برای گردش به راست و دیگری، برای گردش به چپ طراحی شده است. از راهنمای راست یا بالا، زمانی استفاده میکنیم که میخواهیم خودرو را در کنار خیابان پارک کنیم، خودرو را به عقب برانیم و از دنده عقب استفاده کنیم و زمانی که در میدانها، تقاطعها و خیابانها به سمت راست گردش کنیم.
راهنمای چپ یا پایین، زمانی کاربرد دارد که راننده میخواهد خودرو را از حالت پارک خارج کند یا در میدانها، تقاطعها، خیابانها و دوربرگردانها به سمت چپ گردش کند.
سوال 2: آیا راهنما زدن فقط زمانی که میخواهیم از مسیر فرعی وارد مسیر اصلی شویم، ضروری است؟
بر خلاف باور بسیاری از رانندگان، رانندگان موظف به استفاده از راهنما، هنگام ورود از مسیر فرعی به مسیر اصلی و ورود از مسیر اصلی به مسیر فرعی هستند. این نکات در کتاب آییننامه نیز مطرح شدهاند که مطالعه آنها ضروری است. جهت آشنایی بیشتر با این مبحث میتوانید با کلیک بر گزینه دانلود کتاب و نمونه سوالات آییننامه در سایت آیین تست، فایل را دانلود کرده و به مطالعه آن بپردازید.
سوال 3: علت روشن نشدن چراغهای راهنما خودرو چیست؟
در صورتی که راهنما خودرو شما آهسته کار کند، بدین معنی است که وات لامپها کمتر از وات استاندارد میباشد. اگر راهنماها، با سرعت زیادی کار کنند، بدین معنا میباشد که وات لامپها بیشتر از وات استاندارد است. البته این مشکل میتواند مربوط به فیوز یا فلاشرهای راهنما باشد که برای عیبیابی دقیق و سریع آنها بهتر است به متخصص خودرو سری بزنید.
سوال 4: آیا رانندگان، پس از روشن کردن چراغهای راهنما، مجاز به تغییر جهت در خیابانهایی با خط ممتد هستند؟
نخیر. تغییر جهت یا سبقت در مسیرهایی با خط ممتد غیرمجاز بوده و روشن یا خاموش بودن چراغ راهنما تاثیری در آن ندارد.
این مقاله خیلی مفید بود. من همیشه با این مشکل مواجه بودم که نمیدونستم چطور باید درست و اصولی خودرو رو رانندگی کنم. حتما این اصول رو در عمل امتحان میکنم.
اصول ناگفته راهنما زدن در خودرو فوقالعاده بود! واقعاً به ما آموزش داد که چطوری باید درست و اصولی به رانندگی بپردازیم. امیدوارم مقالات بیشتری از این نوع ارائه شود.
من این مقاله رو خوندم و خیلی خوشم اومد. به نظرم این اصول برای همه رانندگان بسیار مفید هستند. نکتههایی که در این مقاله گفته شده به من کمک میکنند تا بهتر و امنتر در خودرو رانندگی کنم. با تشکر از شما!
مقاله جالبی بود، ولی به نظرم یکمی بیشتر میتونست به جزئیات بپردازه. همچنین، چند مثال عملی برای روشن شدن موضوع بهتر بود. ولی در کل، خیلی خوب بود! مرسی!
من که خیلی از این مقاله استفاده کردم و حتی به دوستانم هم پیشنهاد دادم. این اصول رو حتما باید رعایت کنیم تا از رانندگی لذت ببریم و از بروز تصادفات جلوگیری کنیم. ممنون از نویسنده!