گواهینامه یکی از سندها و کارتهای رسمی است که برای هر فردی به صورت جداگانه توسط سازمان راهنمایی و رانندگی ناجا صادر میشود. در گذشته افراد این کارت را با نام تصدیق میشناختند و به آن تصدیق رانندگی میگفتند. فردی که برای اولین بار پشت فرمان مینشیند و وسیله نقلیهای را میراند، باید حتماً گواهینامه رانندگی داشته باشد؛ در غیر این صورت جرم بزرگی مرتکب شده و تحت پیگرد قانونی قرار میگیرد. گواهینامه پایه 3 یکی از انواع مختلف گواهینامههای رانندگی است که به عنوان مجوز راندن برخی از لوازم نقلیه تلقی میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد گواهینامه پایه 3 و نحوه و مراحل مربوط به اخذ آن در این مقاله از سایت آیین تست با ما همراه باشید.
گواهینامه رانندگی و انواع آن
گواهینامه سندی است که برای راندن وسایل نقلیه اعم از خودرو سواری، ماشینهای سنگین مانند جرثقیل و تریلی و همچنین موتورسیکلت و سایر وسایل نقلیه لازم است. به همراه داشتن این مدرک در جادههای برون شهری و مسیرهای داخل شهر ضروری است. برای گرفتن گواهینامه، فرد متقاضی باید 18 سال تمام داشته باشد و مراحل مهم و آزمونهای مهمی را پشت سر بگذارد. چنانچه فرد متقاضی دریافت گواهینامه بتواند پس از پشت سرگذاشتن دورههای آموزش رانندگی، در آزمونهای آییننامه و شهری شرکت کرده و در این آزمونها قبول شود، میتواند گواهینامه خود را دریافت کند.
بر اساس برخی از قوانین راهنمایی و رانندگی، خودروها و وسایل نقلیه به سه نوع اصلی خودروهای سنگین، خودروهای نیمه سنگین و اتومبیلهای سبک تقسیمبندی میشوند و بر همین اساس نیز گواهینامه رانندگی سه نوع مختلف و اصلی دارد که در ادامه به معرفی هریک از آنها میپردازیم.
گواهینامه پایه یک
گواهینامه پایه یک مخصوص رانندگی با خودروهای سنگین باربری بیش از 6 تن و خودروهای مسافربری مخصوص حمل بیش از 26 نفر است. اتوبوس، تریلی، جرثقیل و کامیون از نمونههای خودروهای سنگین هستند. افرادی که قصد اخذ این نوع گواهینامه را دارند، باید حداقل 25 سال داشته و دو سال از زمان گرفتن گواهینامه پایه دو آنها گذشته باشد.
گواهینامه پایه دو
گواهینامه پایه دو مخصوص رانندگی با خودروهای نیمه سنگین باربری تا حداکثر 6 تن و اتوبوسهای مسافربری حداکثر تا 26 نفر میباشد. کامیونهای تک محوره، انواع مینیبوس و ون از جمله مرسومترین خودروهای نیمه سنگین هستند که برای راندن آنها گواهینامه پایه دو نیاز است. برای گرفتن این نوع گواهینامه باید حداقل 23 سال سن داشته و دو سال از مدت زمان اخذ گواهینامه پایه سه گذشته باشد.
گواهینامه پایه سه
گواهینامه پایه سه یکی از اصلیترین و مرسومترین گواهینامههای رانندگی است که افراد برای شروع رانندگی هر وسیله نقلیهای باید در ابتدا اقدام به اخذ گواهینامه پایه سه کنند. گواهینامه پایه سه مخصوص رانندگی با خودروها و اتومبیلهای سواری و سبک حداکثر سه و نیم تن و دارای ظرفیت حداکثر 9 نفر میباشد. برای اخذ این گواهینامه، فرد متقاضی باید 18 سال تمام داشته باشد.
البته علاوه بر گواهینامههای ذکر شده، گواهینامههای دیگری همچون گواهینامه ویژه و گواهینامه موتورسیکلت نیز وجود دارند. گواهینامه موتورسیکلت برای رانندگی و کنترل انواع موتورسیکلت مناسب است. برای اخذ گواهینامه موتورسیکلت باید حداقل 23 سال داشته باشید و 3 سال هم از گرفتن گواهینامه پایه سه شما گذشته باشد. گواهینامه ویژه نیز مخصوص رانندگی وسایل نقلیه خاص مانند خودروهای کارگاهی، ماشینهای کشاورزی، خودروهای عمرانی و صنعتی است. برای اخذ این نوع گواهینامه نیز داشتن حداقل 20 سال ضروری است.
مدارک مورد نیاز برای گرفتن گواهینامه پایه 3
برای اخذ گواهینامه پایه سه در مرحله اول، فرد متقاضی باید به یکی از آموزشگاههای رانندگی شهر و محل زندگی خود مراجعه کرده و پس از نامنویسی، پرونده یا به اصطلاح کارتکس تشکیل دهد. مراحل اخذ گواهینامه مقداری زمانبر بوده و فرد متقاضی باید هر بار قبل از شروع کلاسهای تئوری و عملی خود در آموزشگاه حضور پیدا کند. بنابراین، توصیه میشود تا افراد متقاضی گواهینامه، یکی از آموزشگاههای رانندگی نزدیک محل سکونت خود را برای آموزش رانندگی برگزینند.
مطلب مرتبط: مدارک لازم برای امتحان آیین نامه
گواهینامه پایه سه نیازمند مدارک و اسنادی است که از جمله مهمترین و اصلیترین این اسناد عبارتاند از:
- اصل شناسنامه عکسدار + کپی از صفحه اول (در صورت وجود توضیحاتی در صفحه آخر شناسنامه، کپی آن صفحه نیز مورد نیاز است.)
- کارت ملی هوشمند + کپی پشت و رو
- 8 قطعه عکس 3 در 4 (عکسها باید تمام رخ پرسنلی، دارای زمینه روشن، عکس باکیفیت و جدید (قدیمی نباشد)، بدون کلاه و کراوات، بدون عینک، بدون ریش تزئینی و با حجاب کامل برای بانوان باشد.)
موارد گفته شده، مدارک مورد نیاز برای تمامی متقاضیان گواهینامه اعم از خانم و آقا میباشد. اما برای آقایان چند مدرک دیگر نیز برای گرفتن گواهینامه ضروری است که عبارتاند از:
- اصل کارت پایان خدمت یا معافی + کپی پشت و رو
- گواهی اشتغال به خدمت عکسدار
- گواهی اشتغال به تحصیل با مهر تائیدیه منطقه (برای دانشجویان شهرستان با تائیدیه راهور)
شرایط دریافت گواهینامه پایه 3
برای دریافت گواهینامه پایه سه، دارا بودن برخی شرایط مهم و ضروی است و در صورتی که یکی از این شرایط مهیا نباشد، فرد متقاضی نمیتواند گواهینامه پایه سه بگیرد. از جمله این شرایط شامل موارد زیر میشود:
- داشتن حداقل 18 سال تمام سن
- داشتن سلامت جسمی، روحی و روانی
- سپریکردن دورههای آموزش رانندگی تئوری و عملی
- قبولی در آزمونهای آییننامه و شهری رانندگی
مراحل دریافت گواهینامه رانندگی
متقاضیان گواهینامه پایه سه رانندگی برای کسب گواهینامه پایه سه باید مراحل مختلفی را پشت سر بگذارند تا موفق به گرفتن گواهینامه شوند. در ادامه مطلب، مراحل گرفتن گواهینامه پایه سه به ترتیب و با توضیحات کاملی آورده شده است.
1. ثبتنام در آموزشگاه رانندگی
ثبتنام در یکی از آموزشگاههای رانندگی نزدیک به محل سکونت، از ابتدائیترین گامها برای آموزش رانندگی است. برای ثبتنام در دورههای آموزش رانندگی حتماً باید مدارک مورد نیاز ذکر شده در قسمت قبل را همراه خود داشته باشید.
2. آزمون سلامت و تست معاینه چشم مخصوص رانندگی
دومین مرحله در گرفتن گواهینامه پایه سه، مراجعه به دکتر و چشمپزشک معرفی شده توسط راهنمایی و رانندگی و آموزشگاه رانندگی میباشد. متقاضیان گواهینامه نمیتوانند به طور سلیقهای پیش هر چشمپزشکی بروند و باید حتماً به پزشک معرفی شده توسط راهنمایی و رانندگی مراجعه کنند.
مطلب مرتبط: معاینه چشم برای گواهینامه رانندگی
متقاضیان گواهینامه پس از مراجعه به یکی از مراکز مورد تایید و توصیه شده راهنمایی و رانندگی، توسط پزشک معتمد معاینه میشوند. معاینههای پزشکی رانندگی شامل موارد زیر میشود:
معاینه چشم
چشم یکی از ارگانهای بسیار مهم و تاثیرگذار در رانندگی است و چنانچه فردی بینایی ضعیفی داشته باشد، باید حتماً در گواهینامه وی، رانندگی همراه با عینک درج شود.
معاینه پاها
میتوان گفت، پاها پس از چشمها یکی از مهمترین ارگانهای بدنی هستند که به سبب درگیری با پدالهای ترمز، کلاچ و گاز باید سالم باشند و عکسالعمل خوبی داشته باشند. معاینه ساق پاها، زانوها و پنجههای پا نیز یکی دیگر از معاینههای پزشکی برای گرفتن گواهینامه است.
معاینه دستها و بازوها
معاینه بازوها، گردن و ساعدها نیز یکی دیگر از مراحل معاینه پزشکی برای گرفتن گواهینامه میباشد.
در این مرحله از معاینات پزشکی، چنانچه فرد متقاضی خالکوبی یا تاتویی بر روی قسمتی از بدن خود داشته باشد، از نظر روانی نیز معاینه میشود. چنانچه تاتوی فرد متقاضی گواهینامه نامتعارف و عجیب و غریب باشد، به کمیسیون موارد خاص ارجاع داده میشود و پس از انجام معاینات روانی، گواهینامه وی به صورت مشروط و مدتدار برای او صادر خواهد شد. اغلب افرادی که دارای تاتوی نامتعارف هستند، گواهینامههای مدتدار به مدت یک یا دوساله میگیرند و چنانچه در طی این مدت مرتکب خطا و جرمی شوند، گواهینامه آنها ضبط شده و باطل میگردد.
3. شرکت در کلاس های تئوری و عملی آموزش رانندگی
پس از طی تمامی مراحل ذکر شده، فرد متقاضی میتواند در کلاسهای تئوری رانندگی که به صورت 8 جلسه دو ساعته برگزار میشود، شرکت کند و مباحث مربوط به آییننامه رانندگی را فراگیرد. فرد متقاضی میتواند در پایان این دوره، نمونه سوالات آیین نامه رانندگی را مطالعه کرده و میزان دانش خود را محک بزند.
پس از پایان کلاسهای تئوری، کلاسهای عملی آموزش رانندگی در قالب 10 جلسه دو ساعته برگزار میشوند و در این جلسات، فرد متقاضی باید تمام مهارتهای رانندگی از جمله پارک دوبل، دور زدن و سایر مهارتها را بیاموزد.
قبولی در آزمونهای آییننامه و شهری رانندگی
تا چند سال پیش، آزمون آییننامه یک بار قبل از تشکیل کلاسهای تئوری برگزار شده و یک بار نیز بعد از کلاسهای تئوری و به صورت جامع برگزار میشد. اما امروزه، آزمون آییننامه رانندگی و آزمون عملی شهری هر دو پس از اتمام دورههای آموزشی، برگزار میشود و فرد متقاضی باید در هر دو این آزمونها قبول شده و نمره قبولی کسب کند.
آزمون آییننامه شامل 30 سوال چهارگزینهای است که هر فرد برای قبولی در آن باید حداقل به 26 مورد از سوالات، پاسخ صحیح دهد. آزمون عملی شهری نیز توسط افسر راهنمایی و رانندگی و در ماشین آزمون، از فرد متقاضی گواهینامه گرفته میشود.
4. تکمیل کارتکس (پرونده) و صدور گواهینامه پایه 3
پس از قبولی در آزمونهای رانندگی، باید تمام هزینههای مربوطه و مدارک موردنیاز را تکمیل کرده و برای به صدور گواهینامه درخواست داد. گواهینامه موردنظر در بازه زمانی چهل روزه تا دو ماهه به آدرس پستی درج شده در پرونده فرستاده میشود.
هزینههای مربوط به گرفتن گواهینامه پایه 3
هزینه کلاسهای آموزش رانندگی در شهرهای مختلف متفاوت بوده و اغلب اوقات این هزینه در کلانشهرها بیشتر از شهرهای کوچکتر است. برخی از هزینهها مربوط به آموزشگاه رانندگی بوده و برخی دیگر مستقیماً به حساب راهنمایی و رانندگی واریز میشود. در ابتدا برای ثبتنام در کلاسهای تئوری و عملی آموزش رانندگی هزینهای بالغ بر 600 الی 700 هزار تومان لازم است. هزینههای مربوط به معاینه پزشکی، خرید کتاب آموزش راهنمایی و رانندگی، صدور کارتکس (پرونده) راهنمایی و رانندگی برای فرد متقاضی از جمله هزینههایی است که باید توسط فرد متقاضی پرداخت شود. لازم به ذکر است، فرد مورد نظر با هربار رد شدن در هریک از آزمونهای رانندگی باید هزینهای را برای شرکت مجدد در آزمون پرداخت نماید. پس از قبولی در آزمون شهری نیز فرد مورد نظر باید هزینهای را برای پست گواهینامه و تمبر پستی پرداخت کند.
محدودیتهای گواهینامه پایه 3 در سال اول
اعتبار گواهینامههای پایه سه یک ساله بوده و چنانچه فرد دارنده این گواهینامه در این یک سال مرتکب جرم و خطای رانندگی نشده باشد، گواهینامه او ده سال اعتبار میگیرد. بنابراین کسانی که برای اولین بار گواهینامه پایه سه میگیرند، محدودیتهایی شامل حال آنها میشود. تمام این محدودیتها برای بالابردن ضریب امنیت رانندگی در شهرها است و برای جلوگیری از وقوع اتفاقات و سانحههای تلخ رانندگی چنین محدودیتهایی وضع شده است. آمار به دست آمده از تصادفات رانندگی نشاندهنده این است که بسیاری از تصادفات به سبب نداشتن تجربه رانندگان و بیاحتیاطی آنها اتفاق میافتند. در ادامه به معرفی و توضیح محدودیتهای گواهینامه پایه 3 میپردازیم.
- فردی که گواهینامه پایه سه خود را تازه دریافت کرده، نمیتواند به تنهایی رانندگی کرده و حتماً باید در حضور فردی که گواهینامه پایه سه، دو یا یکِ مدتدار دارد، رانندگی کند.
- افرادی که به تازگی گواهینامه پایه سه گرفتهاند، حق رانندگی در شب (بین ساعت 24 تا 5 صبح) را ندارند و این افرد نمیتوانند در این ساعات رانندگی کنند.
- رانندگی در معابر برون شهری برای افرادی که به تازگی گواهینامه پایه سه دریافت کردهاند، ممنوع بوده و این افراد نمیتوانند فاصله بین شهرها را رانندگی کنند. البته اتوبانهای داخل شهر از این قانون مستثنی هستند.
- چنانچه فردی در یک سال اول گواهینامه خود منجر به کشته شدن یا جراحت فردی به عمد شود، گواهینامه وی باطل شده و اعتبار آن تمدید نمیشود.
- سبقت و سرعت غیرمجاز نیز از مواردی هستند که افراد دارنده گواهینامه پایه سه در سال اول رانندگی باید مرتکب آن نشوند؛ وگرنه گواهینامه آنها تمدید نخواهد شد.
ارتکاب هریک از محدودیتهای ذکر شده در بالا توسط افراد دارای گواهینامه پایه سه در یک سال اول باعث میشود تا گواهینامه آنها باطل شود و فرد متقاضی باید تمام مراحل گرفتن گواهینامه را از اول و با پرداخت تمام هزینهها دوباره طی کند.
اخذ نمره منفی در رانندگی
یکی از مهمترین و جدیدترین متدهایی که در راهنمایی و رانندگی اعمال میشود، درنظرگرفتن نمره منفی برای رانندگان است. امروزه هر راننده با ارتکاب هر خطا و جرم رانندگی علاوه بر جریمه شدن، نمره منفی نیز میگیرد. کسب نمرات منفی برای تمام رانندگان نامناسب و ناخوشایند میباشد؛ اما کسب این نمرات منفی توسط افرادی که به تازگی گواهینامه گرفتهاند، ناخوشایندتر خواهد بود. زیرا چنانچه جمع نمرات منفی آنها بیشتر از 30 در سال اول شود، گواهینامه آنها تمدید نشده و ابطال میگردد و افراد باید تمام مراحل آموزش رانندگی تا آزمون را از اول تا آخر دوباره با پرداخت تمام هزینهها تکرار کنند.
سایت آیین تست؛ مرجعی معتبر برای یادگیری نکات رانندگی
همان طور که گفته شد، اخذ گواهینامه پایه 3 رانندگی مراحل مختلفی دارد که فرد متقاضی باید از تمام این مراحل آگاه بوده و اطلاعاتی درمورد آنها داشته باشد. سایت آیین تست، معتبرترین سایت در زمینه آموزش نکات مخصوص رانندگی میباشد که علاوه بر ذکر نکات مهم و اصلی در مورد رانندگی، نمونه سوالات آییننامه را نیز در اختیار مخاطبان خود قرار میدهد و مخاطبان میتوانند با مراجعه به این سایت، نکات مهم رانندگی را فراگیرند.
سوالات متداول
- گواهینامه پایه 3 رانندگی چند سال اعتبار دارد؟ مدت زمان اعتبار گواهینامه پایه سه، یک سال است و در صورت تمدید، به مدت ده سال اعتبار آن تمدید میشود.
- مدارک مورد نیاز برای گرفتن گواهینامه پایه 3 رانندگی چه چیزهایی است؟ اصل شناسنامه همراه با کپی آن، اصل کارت ملی همراه با کپی و 8 قطعه عکس 3 در 4 از جمله مهمترین مدارک مورد نیاز برای گرفتن گواهینامه پایه سه میباشد.
- کلاسهای تئوری و عملی آموزش رانندگی چند جلسه به طول میانجامد؟ کلاسهای تئوری آموزش رانندگی 8 جلسه دوساعته و کلاسهای عملی 10 جلسه دو ساعته است.
- در معاینات پزشکی برای گرفتن گواهینامه پایه سه چه قسمتهایی از بدن مورد معاینه پزشک قرار میگیرد؟ چشمها، پاها و بازوها و گردن از جمله موارد مهمی هستند که در معاینات پزشکی برای گرفتن گواهینامه توسط پزشک معتمد راهنمایی و رانندگی معاینه میشوند.
روی گواهینامه پایه ۳ نوشته ۱۰ سال شما نوشتید یک سال اعتبار دارد
من که خیلی از این مقاله خوشم اومد. خیلی راحت و قابل فهم بود. فقط یه کمی از بعضی مفاهیم گیج شدم. ولی در کل خیلی خوب بود.
سلام! من مقاله گواهینامه پایه ۳ رو خوندم و خیلی خوشحالم که به این مقاله برخوردم. توضیحاتت در مورد این گواهینامه واقعا کامل و جامع بود و بهم کمک زیادی کرد تا با این موضوع آشنا بشم. امیدوارم همیشه موفق باشی!
خیلی خوشحالم که به این مقاله برخوردم. تمام جزئیات رو به خوبی توضیح داده بودید و به نظرم برای کسایی که میخوان در مورد گواهینامه پایه ۳ اطلاعات بیشتری بدست بیارن عالیه.
سلام! مقالهی خیلی جامع و کاملی در مورد گواهینامه پایه ۳ نوشتی. من خیلی اطلاعات جدید یاد گرفتم و احساس میکنم حالا بیشتر درک کردم چرا این گواهینامه مهمه. خسته نباشی!
خیلی جالب بود. من چند وقتیه دنبال اطلاعات درباره گواهینامه پایه ۳ بودم و این مقاله بهم کمک کرد تا بیشتر درک کنم. فقط یه مقداری اطلاعات تویش تکرار شده بود ولی در کل خیلی خوب بود.
این مقاله خیلی عالی بود! خیلی خوب توضیح داده شده که گواهینامه پایه ۳ چیست و چه فوایدی دارد. من حتماً قصد دارم این گواهینامه را بگیرم و از اطلاعاتی که در این مقاله به دست آوردم استفاده کنم.
این مقاله واقعا خوب بود، همه چیز رو کامل و روان توضیح داده بود. خیلی خوشحالم که خوندمش.
من قبلا هم در مورد گواهینامه پایه ۳ شنیده بودم اما تا حالا دقیقا نمیدونستم چیه و چطور میشه اون رو گرفت. این مقاله خیلی خوب توضیح داده شده و مفید بود. فقط اگه یکم بیشتر به مثال های عملی اشاره میکردید، بهتر بود. ممنون بابت مقاله!
من که اصلا در این زمینه تخصص ندارم ولی با این مقاله، متوجه شدم که گواهینامه پایه ۳ چیست و چه کاربردی دارد. خیلی خوب بود!
من هم موافق دوستمون هستم. مقاله خیلی خوبی بود و ما رو با گواهینامه پایه ۳ آشنا کرد. فقط یکمی به نظرم ترتیب مطالب رو میشد بهتر کرد تا بهتر بشه پیگیری کرد.
این مقاله خیلی خوب بود! دقیق و کامل توضیح داده شده که گواهینامه پایه ۳ چیه و چرا باید اونو بگیریم. خیلی ممنون از نویسنده.