خرید فالوور اینستاگرام خرید لایک اینستاگرام
خانه / ◀️ اطلاعات عمومی / انواع گواهینامه رانندگی

انواع گواهینامه رانندگی

انواع گواهینامه رانندگی

گواهینامه رانندگی یکی از مدارکی است که برای رانندگی باید به‌همراه خود داشته‌ باشیم و در غیر این صورت، باید عواقب آن را بپذیریم. با این حال، بسیاری از افراد پیش از سن تعیین شده یا بدون گواهینامه، پشت فرمان نشسته و به رانندگی می‌پردازند. در صورت مشاهده هرکدام از این افراد متخلف، پلیس راهنمایی و رانندگی برخورد جدی خواهد کرد. درخواست این مدرک، بعد از اتمام 18 سالگی امکان‌پذیر است و شامل انواع مختلفی می‌شود. با ادامه این مقاله از سایت آیین تست همراه باشید تا اطلاعات بیشتر و کاربردی درباره انواع گواهینامه رانندگی ارائه داده و در این مسیر همراهی‌تان کنیم.

انواع گواهینامه رانندگی در ایران

گواهی‌نامه رانندگی، به‌عنوان یک مدرک هویتی، لازمه رانندگی در شهر و جاده است و در پنج نوع پایه سه، پایه دو، پایه یک، موتور سیکلت و ویژه صادر می‌شود. درخواست هرکدام از این مدارک، دارای ضوابط و قوانین متفاوتی است. پیش از دریافت این مدارک، لازم است دوره‌های آموزشی مربوطه را گذرانده و در آزمون نهایی پذیرفته شوید.

در ادامه، به توضیح مختصری از انواع گواهینامه رانندگی و پایه‌های مختلف آن خواهیم پرداخت.

1. گواهینامه رانندگی پایه یک

این دسته از گواهینامه‌ها، مربوط به خودروهای سنگین هستند. از جمله این خودروها می‌توان به مواردی چون کامیون و اتوبوس مسافربری اشاره کرد.

2. گواهینامه رانندگی پایه دو

این دسته از گواهینامه‌ها، مربوط به خودروهای نیمه‌سنگین می‌باشند. از جمله این خودروها می‌توان به مواردی چون وانت بار و ون مسافربری اشاره کرد.

3. گواهینامه رانندگی پایه سه

این دسته از گواهینامه‌ها، مربوط به خودروهای سواری معمولی می‌باشد.

هر آنچه که درباره انواع گواهینامه رانندگی باید بدانید!

در این قسمت درباره انواع گواهینامه ها صحبت کردیم، پیشنهاد می کنیم این قسمت را با دقت بخوانید.

1. گواهینامه رانندگی موتور سیکلت

برای دریافت گواهینامه رانندگی موتور سیکلت، لازم است 18 سال تمام داشته باشید. به‌علاوه، با ارائه مدارکتان به آموزشگاه در تمامی دوره‌های آموزشی نظری و عملی شرکت کرده باشید. لازمه دریافت گواهینامه، داشتن گواهی سلامت جسمی و روحی و روانی می‌باشد و این مدارک باید توسط پزشک موردنظر تایید شده‌ باشند.

آزمون عملی و آیین‌نامه جهت دریافت این مدرک توسط موتورسیکلت ۲۰۰سی‌سی، انجام می‌گیرد و افراد، اجازه راندن موتورسیکلت با حجم بالاتر از ۲۰۰ سی‌سی را ندارند. دارندگان گواهینامه موتورسیکلت، پس از اتمام سن 23 سالگی و گذشت 3 سال پس از صدور گواهینامه موتورسیکلت، مجاز به رانندگی موتورسیکلت با حجم بالاتر از ۲۰۰ سی‌سی هستند.

2. گواهینامه رانندگی پایه سوم

پس از پایان سن 18 سالگی، افراد مجاز به ثبت‌نام و شرکت در کلاس‌های رانندگی پایه سوم می‌باشند. پیش از شرکت در کلاس‌ها و نام‌نویسی، باید گروه خونی شما مشخص شود و پزشک تایید کند که شما نیاز به عینک دارید یا خیر. جهت انجام این فرآیند، باید به آموزشگاه بروید و با دریافت برگه معرفی، به آزمایشگاه مراجعه کنید. گواهی سلامت جسمی و روحی و روانی، یکی از مدارک مورد‌نیاز جهت ثبت‌نام است.

مطلب مرتبط: قیمت کلاس آموزش رانندگی چقدر است؟

برای دریافت گواهینامه پایه سوم، هنرجو باید در 20 جلسه کلاس عملی و تئوری شرکت نماید. پس از تایید شرکت شما در کلاس‌ها، توسط مربی دوره‌، مجاز به شرکت در دو آزمون آیین‌نامه و آزمون شهری خواهید بود. سوالات این آزمون‌ها برگرفته از مطالبی است که در طول دوره تدریس شده بود؛ بنابراین با تسلط به مطالب ذکرشده در طول کلاس‌ها و مرور آن‌ها، موفقیت خود در آزمون را تضمین خواهید کرد.

در گواهینامه رانندگی پایه سوم، حداکثر مجموع وزن و ظرفیت بار خودرو 3/5 تن بوده و نهایتا می‌توان ۹ نفر سرنشین را حمل کرد. صدور گواهی‌نامه پس از قبولی، حدود 15 روز تا 1 ماه طول می‌کشد و قبل از صدور آن، تمامی عواقب تصادف یا حادثه‌ها به عهده دارنده خودرو و راننده می‌باشد و بیمه هیچ مسئولیتی را در قبال آن نمی‌پذیرد.

3. گواهینامه رانندگی پایه دوم

این گواهینامه مربوط به خودروهای نیمه‌سنگین، همچون مینی‌بوس و خاور بوده و شرط قبولی در آزمون نیز، رانندگی با وسایل نقلیه مربوطه است. پیش‌نیاز دریافت گواهینامه پایه دوم، درخواست مدرک گواهینامه پایه سوم است. پس از گذشت ۲ سال از صدور گواهینامه پایه سوم و اتمام سن ۲۳ سالگی، می‌توانید جهت دریافت مدرک اقدام کنید.

حداکثر مجموع وزن و ظرفیت بار در خودروهای نیمه‌سنگین ۶ تن بوده و حداکثر ۲۶ نفر سرنشین را می‌توان حمل کرد. این گواهینامه نیز، همچون موارد پیشین، نیازمند تاییدیه پزشکی از نظر سلامت جسمی و روحی و روانی و تست عدم اعتیاد است.

4. گواهینامه رانندگی پایه یکم

همان طور که در موارد پیشین نیز متوجه شدید، گواهینامه پایه‌های دوم و یکم نیازمند پیش‌نیازهایی هستند. پیش از شرکت در کلاس‌های آموزش رانندگی پایه یکم، لازم است گواهینامه پایه دوم خود را بگیرید و منتظر بمانید تا دو سال از زمان اخذ آن بگذرد. بعد از اتمام سن ۲۵ سالگی، می‌توانید تاییدیه پزشکی و گواهی سلامت جسمی و روحی و روانی و تست عدم اعتیاد خود را به آموزشگاه تحویل داده و در کلاس‌های مربوطه شرکت کنید. دارندگان گواهینامه پایه یک، مجاز به راندن خودرو‌هایی نظیر کامیون ۱۹۲۱ و اتوبوس بنز ۳۰۲ مسافربری هستند و پس از گذراندن دوره آموزش نظری و عملی، آزمون را به کمک وسیله نقلیه مربوطه پشت سر خواهند گذاشت. دقت کنید که مجموع وزن و ظرفیت بار این خودرو، حدود 6 تن بوده و ظرفیت حمل مسافر آن، ۲۶ سرنشین است.

5. گواهینامه رانندگی ویژه

با دریافت این گواهینامه، شما مجاز به راندن خودروهایی چون وسایل نقلیه عمرانی، صنعتی، کشاورزی و کارگاهی خواهید بود. این گواهینامه، شرایطی مشابه با موارد قبلی داشته و لازمه شرکت در دوره‌های آن، دارا بودن گواهی سلامت جسمی و روحی و روانی می‌باشد. برای ثبت‌نام در این دوره‌ها، لازم است که 20 سال تمام داشته باشید.

در مطالب فوق، به انواع گواهینامه رانندگی و شرایط آن‌ها اشاره کردیم. وجه مشترک انواع گواهینامه رانندگی در مدت اعتبار، مدارک لازم، زمان تعویض و غیره است. در ادامه، به شرح هرکدام از این موارد پرداخته و اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار خواهیم‌ داد.

معادل انواع گواهینامه رانندگی

  • گواهینامه (ب ۱) معادل پایه ۳
  • گواهینامه (ب۲) معادل پایه ۲
  • گواهینامه های (پ۱) و گروه (ت) معادل پایه ۱

مدت اعتبار گواهینامه‌های رانندگی

انواع گواهینامه رانندگی

انواع گواهینامه‌های رانندگی به مدت 10 سال اعتبار دارند و پس از گذشت 10 سال، در صورتی که سلامت جسمی و روانی شما مورد تایید قرار گیرد، مجددا برای دوره 10 ساله تمدید خواهند شد. افرادی که بالای 70 سال سن داشته باشند، هر ۵ سال یکبار، ملزم به احراز سلامت جسمی و روانی می‌باشند. اعتبار گواهینامه‌‌ها تا سن 65 سالگی، ده ساله، از 65 تا 75 سالگی، پنج ساله و نهایتا از 70 سالگی، اعتبار آن‌ها تا دو سال می‌باشد.

مطلب مرتبط: مدت زمان گرفتن گواهینامه چقدره؟

مدارک لازم جهت ثبت‌نام در دوره

به خاطر بسپارید که تهیه و ارائه برخی مدارک برای ثبت‌نام در دوره الزامی است. این مدارک شامل مواردی همچون اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه، وضعیت نظام وظیفه برای پسران و عکس پرسنلی می‌باشد. البته مدرک پایان خدمت برای آقایان ضروری نیست و می‌توانند در صورت اشتغال به تحصیل، مدرک خود را تحویل آموزشگاه دهند.

مطلب مرتبط: مراحل دریافت گواهینامه رانندگی چیست؟

پس از دریافت تاییدیه تمامی مدارک ارائه شده، برای دریافت گواهی سلامت خود به پزشک مراجعه کنید. در این مرکز که مورد تایید آموزشگاه رانندگی است، میزان ضعف چشم شما، هوشیاری و فشارخونتان مورد بررسی قرار می‌گیرد. فراموش نکنید که پرداخت تمامی هزینه‌های پزشکی، برعهده هنرجو می‌باشد.

قوانین رانندگی برای نوگواهینامه‌ها

افرادی که گواهینامه آن‌ها به‌تازگی صادر شده است، به اصطلاح نوگواهینامه نامیده می‌شوند. این افراد باید تا 3 ماه پس از دریافت گواهینامه خود، به‌ همراه فردی که دارای گواهینامه پایه دوم یا سوم می‌باشد، رانندگی کنند و به‌تنهایی اجازه رانندگی ندارند. در ادامه این قوانین ذکر شده‌ که افراد با گواهینامه نو، مجاز به رانندگی از ساعت ۱۲ شب تا ۵ صبح نیستند. سومین قانون تعیین شده برای نوگواهینامه‌ها، درباب رانندگی در خارج از شهر است. این افراد، اجازه رانندگی در خارج از شهر تا ۲۵ کیلومتر در بزرگراه‌های شهر را به مدت یک سال ندارند. فراموش نکنید که افراد تازه‌کار باید در سمت راست جلوی خودرو و در سمت چپ شیشه عقب خودرو، تابلویی نصب کنند که بی‌تجربه بودن آن‌ها در رانندگی را به بقیه نشان دهد.

نمونه سوالات آیین‌نامه

پس از اتمام دوره، با ارائه مدارک به آموزشگاه، شما برای شرکت در 2 آزمون آیین‌نامه و شهری نام‌نویسی خواهید کرد. اولین آزمونی که پیش‌روی شما قرار دارد، آزمون آیین‌نامه متشکل از سوالات تستی می‌باشد. در این آزمون 30 سوال تستی و 20 دقیقه زمان در نظر گرفته شده‌ و نمره قبولی حداقل 26 می‌باشد. یعنی نباید به بیش از 4 سوال جواب اشتباه بدهید. در صورتی که موفق به کسب قبولی در آزمون نشوید، نام‌نویسی شما برای شرکت در آزمون به تاخیر خواهد افتاد. برای جلوگیری از این اتفاق ناخوشایند، بهتر است پیش از آزمون، نگاهی به نمونه سوالات آیین‌نامه انداخته و با سوالات آشنایی مختصری داشته باشید. سوالات آزمون، برگرفته از مطالب کتاب است و تسلط به مطالب کتاب، موفقیت شما را در آزمون آیین‌نامه تضمین می‌کند. البته نمونه سوالات آیین‌نامه بارگذاری شده در سایت آیین تست، دربرگیرنده تمامی نمونه سوالات آیین نامه مهم و تکراری است که نقش پررنگی در قبولی تضمینی شما خواهد داشت.

مرحله بعدی، آزمون عملی یا آزمون شهری است که پس از شرکت در کلاس‌های عملی و کسب قبولی در آزمون آیین‌نامه، موفق به شرکت در آن خواهید شد. عدم رعایت 3 مورد از اشتباهات رایج ذکر شده در کاردکس، موجب رد شدن شما در آزمون خواهد شد.

دسترسی به نمونه سوالات آیین‌نامه

متقاضیان شرکت در آزمون آموزش رانندگی می‌توانند جهت شرکت در آزمون و قبولی با نمره بالا، نسبت به دانلود کتاب آیین‌نامه از طریق لینک بارگذاری شده در سایت آیین تست اقدام کنند. سوالات بارگذاری‌شده کاملا مشابه سوالات پرتکرار در چند سال اخیر بوده و قبولی شما را تضمین می‌کنند. شما نیز می‌توانید با کلیک بر گزینه موردنظر، نمونه سوالات آیین‌نامه را پشتوانه‌ای برای موفقیت خود قرار دهید.

سوالات متدوال

در این قسمت به سوالات متداول شما پاسخ داده ایم، اگر سوال شما جزء این موارد نبود می توانید در قسمت کامنت ها سوال خود را بپرسید تا در کمترین زمان پشتیبان های سایت آیین تست به سوال شما پاسخ دهند.

سوال 1: استعلام انواع گواهینامه رانندگی، از چه طریقی امکان‌پذیر است؟

جهت پیگیری گواهینامه رانندگی خود می‌توانید از روش‌های متعددی استفاده کنید. رهگیری از روش‌هایی چون استعلام اینترنتی، سایت پست و کدملی به شکل تلفنی و حضوری امکان‌پذیر بوده و متداول‌ترین این روش‌ها، مراجعه حضوری و از طریق پست می‌باشد.

برای رهگیری گواهینامه رانندگی از طریق پست، باید به سایت najatracking.post.ir مراجعه کنید و با ورود به صفحه رهگیری مرسولات سازمانی و وارد کردن کدملی خود، روند پیگیری را آغاز نمایید. روش دیگر، رهگیری گواهینامه رانندگی از طریق مراجعه حضوری می‌باشد که با مراجعه به دفاتر پلیس +10 و تحویل مدارکی چون مدارک خودرو، شناسنامه و کارت ملی، فیش صدور گواهینامه، کارت خودرو و بیمه‌ها، برگ سبز و نسخه کپی همه مدارک نام برده شده امکان‌پذیر است.

سوال 2: مراحل گرفتن انواع گواهینامه رانندگی چگونه بوده و چقدر زمان‌بر است؟

کلاس‌های آموزش رانندگی، شامل 6 جلسه کلاس آیین‌نامه و 2 جلسه فنی است که هر جلسه 2 ساعت طول می‌کشد. زمان‌بندی این کلاس‌ها به‌گونه‌ای است که در طول 1 هفته تمامی این کلاس‌ها به پایان می‌رسند. دوره بعدی، کلاس‌های مهارت رانندگی یا رانندگی در شهر می‌باشد که شامل 12 جلسه 2 ساعته است.

پس از گذراندن این دوره‌ها، زمان به اتمام رساندن آزمون‌ها به شما بستگی دارد؛ چراکه هر بار مردودی در امتحان، شما را 1 هفته تا 1 ماه به تاخیر می‌اندازد. پس از اتمام این فرایند‌ها باید 15 الی 30 روز منتظر باشید تا گواهینامه شما صادر شود.

سوال 3: چگونه می‌توان گواهینامه رانندگی اصلی را از جعلی تشخیص داد؟

جهت اعتبارسنجی انواع گواهینامه رانندگی لازم است که به هولوگرام کارت دقت کنید. در مرحله دوم، کافی است که عدد 1 را به سامانه 1100 ارسال کرده و منتظر دریافت اطلاعات کارت بمانید.

سوال 4: گواهینامه پایه 3 مخصوص چه خودروهایی است؟

گواهینامه پایه 3، مخصوص خودوهای سواری بوده و از جمله متداول‌ترین نوع گواهینامه‌ها است که افراد اقدام به دریافت آن می‌کنند. افرادی که دارای مدرک گواهینامه پایه 3 هستند، اجازه رانندگی با سایر خودروهای سنگین و نیمه سنگین را نخواهند داشت.

۸ دیدگاه

  1. این مقاله خیلی خوب بود. من خیلی چیزای جدید یاد گرفتم. ممنون از نویسنده.

  2. سلام به همه. من هم این مقاله رو با علاقه زیادی خوندم و خیلی از اطلاعاتی که به اشتراک گذاشته شده بود خوشم اومد. اینکه بتونیم در مورد گواهینامه های مختلف بیشتر بدونیم کمک زیادی به انتخاب بهتر گواهینامه میکنه. مرسی از زحماتتون

  3. من که خیلی خوشم اومد! مقاله‌ی خوب و کاربردی بود. اینجوری که راحت می‌تونستم به اطلاعات دسترسی داشته باشم. خیلی هم خوب که موارد مختلفی از جمله شرایط مورد نیاز رو هم توضیح دادید. ممنون از شما.

  4. این مقاله خیلی خوب بود، من به عنوان یک راننده از خواندن این مقاله خیلی استفاده کردم و بهتر فهمیدم که چه گواهینامه‌ای برای من مناسب است

  5. من این مقاله رو خوندم و خیلی خوب بود. واقعا نکات جالبی وجود داشت. ممنون برای این مطلب.

  6. خیلی مقاله خوبی بود! من که هیجان زده شدم. واقعاً خیلی اطلاعات جالبی در مورد گواهینامه رانندگی گرفتم. ممنونم از نویسنده!

  7. خیلی مطالب جالبی بود و جزئیات خوبی در مورد انواع گواهینامه رانندگی گفته شده بود. فقط کاش در مورد گواهینامه های بین‌المللی هم بیشتر توضیح داده می‌شد.

  8. مقاله خوبی بود، البته من خودم رانندگی نمی‌کنم ولی با خوندن این مقاله بیشتر درک کردم که چقدر انواع گواهینامه رانندگی متفاوت هستند. ممنونم از نویسنده.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *